Speakers Academy® Theme 'A New Dawn' ©

INLEIDING Literaire en filosofische ontdekkingsreizen

INLEIDING Literaire en filosofische ontdekkingsreizen

KENNIS

In de Library of Congress in Washington bevinden zich bijna 35 miljoen boeken in 470 talen. Bovendien bevat deze bibliotheek een van ’s werelds grootste verzamelingen zeldzame films, kaarten, bladmuziek, geluidsfragmenten en wetteksten. Hier is een onvoorstelbare hoeveelheid kennis verzameld die haar weerga niet kent.

3.500 BOEKEN

Om een en ander in perspectief te plaatsen moet u bedenken dat iemand die gezegend is met een goede gezondheid en een hoge leeftijd bereikt, gedurende zijn leven maximaal 3.500 boeken leest, gemiddeld een per week. Dat is een tiende promille van de totale hoeveelheid boeken.

EXPERT

Bij het volgen van een studie aan een universiteit bestudeert een student ongeveer 12 boeken in een semester (of uittreksels daarvan). Na een volledige studie van 4 à 5 jaar zal de student ongeveer 200 boeken hebben gelezen. Aangezien deze boeken inhoudelijk min of meer over hetzelfde onderwerp gaan (sociologie, politicologie, psychologie, recht, etc.) betekent dit dat je expert bent geworden op een specifiek gebied.

LAWINE

Met deze relativering in het achterhoofd, heeft ondergetekende getracht een keuze te maken uit de enorme boekenlawine om met u een aantal boeken te ‘bespreken. Een keuze, weliswaar eclectisch, maar met het idee de werken te kiezen die echt verdieping geven. Zodat u een overzicht krijgt van een aantal boeken dat u minimaal tijdens uw leven gelezen zou moeten hebben. Het streven is een top 200 van aanbevolen boeken. Bent u na het lezen van deze boeken een expert zoals eerder gemeld? Nee, maar met de kennis en de inzichten die u dan verzameld heeft, bent u wel een echte generalist en daaraan zal de wereld in de toekomst meer en meer behoefte hebben.

ONTDEKKINGSREIS

Periodiek neem ondergetekende u mee op een literaire en/of filosofische ontdekkingsreis, selecteert een boek en bespreekt dit met u. De grote helden zijn Tucholski, Kafka, Canetti, Kundera, Mann, Hamsun, Ibsen, Foucault, Strindberg, De Beauvoir, Camus, Bellow, Miller en vele, vele anderen. Het wordt een kleurrijke tocht langs ’s werelds wegen van de literatuur. En als u misschien een keer aanhikt tegen een dikke pil (bijvoorbeeld ‘Oorlog en Vrede’ van Tolstoj), troost u dan met de wetenschap dat daarvan ook een mooie film is gemaakt. In elk geval zult u tientallen kleurrijke personages ontmoeten die uw leven zeker verrijken.

Albert de Booij